Váci Ferences templom és rendház rekonstrukció

Generáltervező: Kollektív Műterem
Vezető tervező: Kovács Zoltán
Épületszerkezet: Studio Linear, Szecskő Heléna, Svasznek Somogyvári Tünde
Tervezés: 2016

A létesítendő Fejlesztő Központ alapvetően a hajdani levéltár átalakításával jön létre, de a ferencesek emeleti helyiségeiből is néhány az intézményhez fog tartozni. A templom és a hozzá tartozó területek megmaradnak külső használatban, a szerzetesek számára három cella és egy közösségi tér lesz kialakítva.
A Géza király tér mentén lévő nagy hosszanti dongaboltozatos pince terveink szerint konyhaüzemként és étkezőként lesz hasznosítva. A pincetér teljes szárazsági követelményének kielégítése, utólagos szigeteléssel történik. Figyelembe véve az adottságokat, a magas igényszintű funkciót határoló falak tömb injektálást és belső oldali bevonat szigetelést kapnak.
Az épület belső udvarának részleges lefedésével nagyobb léptékű multifunkcionális tér jön létre, mely időszakosan, főként a mentorok képzésére szolgáló 200 főt befogadó előadóként működik. A 21 x 21 m-es fesztávú üvegtető tartószerkezete körülburkolt acél rácsos tartó, melyek falhornyokban a régi falakra támaszkodnak. A külső és belső teret elválasztó üvegfalnál két beton pillér készül. A kialakuló kilenc osztatú tagolt térlefedést, máglya rendszerű kiegészítő szerkezeti elemek osztanak tovább. A szerkezet a fedetlen kert részre is kifut, ott pergola árnyékolást képez. Az új épületrész belső kert felőli homlokzata strukturális üvegezésű alumínium függönyfal szerkezettel határolt, és struktúrális üveg tetővel fedett.
A felújítás során a teljes tetőszerkezet és homlokzat rekonstrukciója is megvalósul.
Épületszerkezeti szakértőként a magas tetők csapadékvíz elleni védelmét a talajjal érintkező szerkezetek nedvesség elleni védelmét és a homlokzati részletképzéseket terveztük.
A felújítás léptékét és minőségét tekintve a műemléki rekonstrukció példa értékű eleme.